De 'Ommetjes' is een initiatief van de Belangengemeenschap De Steeg en Havikerwaard en is één van de projecten van het Landschapsversterkingsplan, uitwerking van de dorpsvisie. Het Landschapsversterkingsplan kwam, als prijswinnend project, tot stand binnen het project Levend Landschap Veluwe van de provincie Gelderland. Het kon worden gerealiseerd met steun vanuit de provincie Gelderland, de gemeente Rheden en de nationale Postcodeloterij. Om de Ommetjes te kunnen realiseren werd door de BG samengewerkt met de landgoederen Middachten, Rhederoord, Avegoor en met Natuurmonumenten. Het project werd begeleid door de stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Het ommetje Landgoederen gaat over drie landgoederen: Middachten, Avegoor en Rhederoord. Je kunt hem nog verlengen door via de Carolinahoeve te lopen, over het vierde landgoed Hagenau of via het Sterrenbos, het vijfde landgoed Twickel. De route is als heuvelachtig te kenmerken en gaat over bestaande en vooral oude paden. De route is ongeveer 8.5 km. Met de verlenging erbij ongeveer 11.5 km.

Het ommetje Havikerwaard is meer een struinroute. De route voert je door de uiterwaarden van de IJssel en is weliswaar vlak maar gaat door weilanden en ongebaande paden met overstapjes en bruggetjes over watergangen. Een deel ervan gaat langs het water van de IJssel en door de populierenbossen waar het op sommige punten drassig kan zijn. De route is ongeveer 6.5 km. Met de verlenging 7.5. km.

De android app is te downloaden in de Google Playstore:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobzili.looplan&hl=nl

De iOS app is te downloaden via iTunes:
https://itunes.apple.com/nl/app/ommetjes-de-steeg/id541056797?mt=8