Tuiniersters Janny van Dijken uit Rheden en Sonja Heilen uit Dieren hebben beiden een biologische groentetuin op landgoed Rhederoord en runnen daarnaast ‘De Voedselbanktuin’, een stuk grond van 125 m2 dat hen ter beschikking is gesteld door het landgoed.

Samen met inmiddels 7 andere vrijwilligers zorgen ze voor de aanlevering van biologische groenten in de voedselpakketten die worden uitgegeven via het uitgiftepunt van de Voedselbank in Rheden. Afgelopen jaar is het zelfs gelukt om tijdens het hoogtepunt van het oogstseizoen ook het uitgiftepunt in Dieren een aantal keren van groente te voorzien.

 “Begin 2014,” vertelt Janny, bracht een artikel in een tijdschrift mij op het idee om ook groenten te gaan telen voor de Voedselbank. Moestuinieren is een grote hobby van mij en ik huur zelf al sinds enkele jaren op het landgoed een kaveltje. Rhederoord vond het plan om te gaan telen voor de Voedselbank zo leuk, dat zij na het eerste stuk grond in 2014, begin 2015 een tweede stuk grond ter beschikking heeft gesteld. In totaal hebben we nu bijna 125 m2. Met hulp van Sonja, die ook een eigen moestuin heeft, telen we er onder andere prei, andijvie, bieten, sla, courgette, aardappels en sperziebonen.

Een à twee porties verse groenten p.p. per week

Sonja: “Wij kiezen bewust voor de typisch Hollandse groenten, die tot een succesvolle oogst kunnen leiden, om zoveel mogelijk opbrengst te hebben voor de Voedselbank. Bedoeling is om de winterperiode, waarin er geen oogst is, zo kort mogelijk te houden en de grond dus zó optimaal te benutten dat we breed kunnen leveren. We oogsten nu van april tot en met oktober en werken in de tuin van eind februari tot en met november.”

Helpende handen

Sinds de start kunnen we inmiddels rekenen op de enthousiaste hulp van 7 vrijwilligers waardoor de hoeveelheid groente die we wekelijks kunnen leveren fors is toegenomen. Janny: “Soms krijgen we ook nog extra groenten en hulp van medetuinierders en van Natuurwinkel de Tommelbos ontvingen wij een doos vol met papieren zakken waar we de droge groenten in kunnen  verpakken. AH in Dieren leverde plastic zakken voor de gewassen groente en we krijgen soms biologische groenteplantjes en korting van tuincentrum Bloemendaal in Drempt.
Naast het beschikbaar stellen van de moestuinen  levert het landgoed ons ook nog compost, zaden, plantenmaterialen en gereedschap en mogen we groenten die eerder in de week geoogst moeten worden, in hun koeling bewaren. Zelfs ijs om de sla met ijswater te wassen is voorhanden.
Al die medewerking van iedereen, dat is natuurlijk geweldig. ”Ook Gemma Boormans hielp ons; zij schreef de nodige teksten, o.a. voor Tussen Boom en Stroom begin dit jaar. Veel mensen hadden het blad gelezen en zochten ons op bij Markt op Steeg. Onze oproep voor vrijwilligers  was een groot succes.

Natuurlijk blijven er zaken die nog op ons verlanglijstje staan: zoals een goede weegschaal voor het wegen van de porties groente, planken om op te lopen tussen de planten en  het aanvullen van de zakken voor het verpakken van de groente. Wie denkt iets [wat dan ook] voor ons te kunnen betekenen nodigen we van harte uit contact met ons op te nemen. U kunt langskomen op de tuin [zie “Loop eens langs”] of ons mailen: vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Groenten oogsten

Elke vrijdagochtend wordt de groenteoogst door ons in porties van ongeveer 300 gram verpakt en aangeleverd bij het uitgiftepunt in Rheden en bij veel oogst ook bij het uitgiftepunt in Dieren. Afgelopen jaren is het aantal mensen dat voor een pakket in aanmerking komt zo gegroeid dat er inmiddels alleen al in Rheden 40 pakketten per week worden uitgereikt. Janny: “We proberen om hen, naast het pakket met kruidenierswaren dat zij ontvangen, van een à twee porties verse groenten per week te voorzien.
Natuurlijk is dat te weinig groente voor een mens, maar het is in ieder geval íets. [Extra fijn is dat alle groenten biologisch zijn]. Jammer genoeg worden er in de reguliere voedselpakketten nagenoeg geen verse groenten geleverd. ‘De Voedselbanktuin’ voorziet dus heel duidelijk in een behoefte. Afgelopen jaar zijn we er met z’n allen in geslaagd meer dan 1000 porties groente af te leveren.”

Loop eens langs!

“Sonja: ”Op de moestuinen van Rhederoord staat een aantal picknickbanken waar we tussendoor gezellig koffie of thee kunnen drinken en lunchen. De moestuinen zijn vrij toegankelijk, dus ik kan iedereen aanraden: loop eens langs!” (op de Parkweg in De Steeg linksaf tussen de zuilen van het landgoed door en dan liggen de tuinen aan de linkerkant). We zijn er van maart t/m november op dinsdag- en vrijdagochtend van 10-12 uur
U bent van harte welkom!”

Voedselbank, voor wie?

Indien er aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag uit de navolgende formule komt een gezin in aanmerking voor een voedselpakket:
Minder dan € 180 voor één volwassene plus € 60 voor elke extra volwassene (personen van 18 jaar of ouder) plus € 50 per kind (ongeacht de leeftijd maar wel jonger dan 18 jaar). Als u denkt in aanmerking te komen voor een voedselpakket kunt u een aanvraag/verzoek indienen bij www.voedselbankarnhem.nl
Er zijn 4 uitgiftepunten in onze gemeente: 2 in Velp, 1 in Rheden, 1 in Dieren.