Jaarcijfers 2015 van de Bibliotheek Veluwezoom

Dieren, 8 maart 2016 – De jaarcijfers van de Bibliotheek Veluwezoom over 2015 tonen opnieuw een toename van het aantal jeugdleden en een daling van het aantal betalende leden. Het aantal leden dat e-boeken leent verdubbelde.

De Bibliotheek Veluwezoom had in 2015 20.693 leden. Daarmee is 26,3% van de inwoners van de gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal lid van de bibliotheek. Oosterbeek is daarbij koploper: 40,5% van de inwoners van Oosterbeek is lid van de bibliotheek. Het aantal jeugdleden groeide met name in Velp en Renkum.

Het totaal aantal volwassen leden daalde met 5,7%. De daling is procentueel het grootst in Doorwerth en Rheden, kernen waar alleen nog jeugdbibliotheken zijn. Het aantal volwassen leden daalde daar met respectievelijk 16% en 12,7%. Duidelijk is dat volwassen leden daar afhaken en weinig of geen gebruikmaken van vestigingen in de grotere kernen.

Het totaal aantal uitleningen daalde licht. Dit resultaat wordt sterk beïnvloed door de daling van de uitleningen in Oosterbeek: 14,6%. De Bibliotheek Oosterbeek was in 2015 een lange periode gesloten vanwege renovatie. In de bibliobus, die als tijdelijke voorziening was getroffen, was slechts een beperkte collectie aanwezig.

Belangstelling voor e-boeken
De toenemende belangstelling voor het lenen van digitale boeken is in de cijfers duidelijk zichtbaar. Het aantal leden van de Bibliotheek Veluwezoom dat e-boeken leent bij de landelijke, digitale bibliotheek is ten opzichte van 2014 ruim verdubbeld naar 1.322. Samen leenden zij in 2015 bijna 9.000 e-boeken.