Woensdag 9 november heeft Tom van Otterloo zijn biologische desembakkerij op de Steenstraat 81 in Arnhem geopend. De bakkerij die volledig open en zichtbaar is geplaatst in de winkel/ bakkerscafé gaat om 7.00 uur open.
De opening gaat zonder festiviteiten gepaard. “We hebben geflyerd in de wijken rondom onze winkels want we hebben natuurlijk wel wat te vieren”, zegt Tom. “Er is wat vertraging opgelopen en nog niet alles is helemaal klaar, maar we kunnen bakken”. De klanten kunnen de bakkers overdag tijdens de openingstijden aan het werk zien. Wanneer de tafels voor het bakkerscafé klaar zijn kun je er ook terecht voor ontbijt, lunch, soep, hartige taart en natuurlijk Arnhemse Peezekoffie.

Desembakkerij en duurzaamheid
De nieuwe bakkerij is gebaseerd op vier peilers; desem, duurzaam, een korte keten (transparantie, faire prijs voor iedereen) en nauwe samenwerking met de wijk en stad. Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zowel voor de inventaris, veel komt van de kringloopwinkel en de oven en bakkerijmachines zijn tweedehands, als de manier waarop het pand verwarmd wordt. Een gedeelte van de inrichting is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Niek Wagemans. Gemaakt van materiaal dat hij samen met Tom, Franske en Sebastiaan Hetterschijt, een nieuwe partner in het bedrijf, in de wijk verzameld heeft. Veel buurtbewoners gaven spontaan ramen, oude (serre)deuren en zelfs het granieten aanrecht bij de horecacounter is afkomstig uit de wijk. Het ontwerp van de winkel is van Desarc. De toonbank, broodrekken en tafels zijn speciaal gemaakt door Monolyte eveneens een Arnhems bedrijf. Zelfs een aantal nieuwe medewerkers is afkomstig uit de wijk. Zij waren betrokken bij een talentenprogramma van de Stichting Blauwe(W)ijkEconomie in het Spijkerkwartier.

Bakkerij Tom van Otterloo
Door deze nieuwe stap wordt het biologische desem assortiment verder uitgebreid. Ook viennoiserie zoals Franse croissants en chocoladebroodjes worden in de Steenstraat gemaakt én gebakken. De producten van beide bakkerijen zijn in alle winkels verkrijgbaar.

Foodstraat van Arnhem
20 jaar geleden begon Tom van Otterloo zijn bakkerij in De Steeg. Daar zal de productie van het ‘gewone’ busbrood blijven plaatsvinden. Naast het bakken van brood heeft het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Tom participeert in de wijk, werkt bij voorkeur met biologische en/of streekproducten en werkt graag samen met lokale ondernemers of kunstenaars. Het bedrijf wil zich samen met haar personeelsleden en andere ondernemers gaan inzetten om de Steenstraat dé Foodstraat van Arnhem te maken.